dilluns, 11 d’octubre del 2010

Presentació de SI a Masnou amb Uriel Bertran: la independència no és un debat de sí o no, sinó de si volem una Catalunya rica o pobra

La independència és ara possible? Ha estat el lema amb què el diumenge 10 d’octubre s’ha presentat Solidaritat Catalana per la Independència al Masnou amb les ponències d’Uriel Bertran i Ramon Canela, candidat per SI Maresme.

Ramon Canela ha presentat l’acte i seguidament ha cedit la paraula a Uriel Bertran. El candidat de SI ha basat el seu discurs en la necessitat de proclamar la independència de Catalunya per acabar amb l’empobriment del país. Segons Bertran el debat per la independència “ ja no és un debat de sí o no, sinó una tria entre riquesa i pobresa”.

 En aquest sentit, Uriel Bertran ha contrastat la situació econòmica de la Catalunya actual amb la de mitjans del segle XIX en què el mercat espanyol practicava una política arancelària i de vedat que sí que representava una “amenaça punyent” per a la indústria catalana. En aquell moment hi havia arguments sostenibles econòmics que feien dubtar de l’opció independentista. Tanmateix, des que Espanya entra a la Unió Europea aquests aranzels cauen i amb ells qualsevol “amenaça” possible.

Aquest fet, segons el candidat de SI, es veu reforçat “si tenim en compte que el principal mercat d’Espanya és Catalunya. En canvi la importància de l’Estat Espanyol en la indústria catalana és limitada. Si aquí féssim boicots patiria tothom”, al·ludint a l’intent frustrat de boicotejar el cava català a resultes del qual Catalunya va augmentar les exportacions de cava a l’estranger i va descobrir les denominacions d’origen autòctones en detriment, per exemple, de les denominacions d’origen espanyoles, com per exemple, del vi de Rioja que va disminuir un 6% en vendes a Catalunya. Aquest fet féu que el boicot als productes catalans s’acabés de manera fulminant.

Sobre el temor de quedar exclosos de la Unió Europea un cop proclamada la independència Uriel Bertran afirma que això no seria possible donat que Catalunya ja en forma part. En tot cas, segons juristes de prestigi en dret internacional si Catalunya quedés fora de la Unió Europea en esdevenir independent Espanya també hauria de demanar-ne l’entrada, ja que estaríem parlant de dues entitats diferents.

“La independència” va continuar Uriel Bertran “avui és urgent. No estem parlant d’un debat de sí o no sinó d’escollir una Catalunya rica o pobra. Avui les famílies catalanes són la número dotze en renda familiar disponible per darrera de Ceuta i Melilla”. Segons el candidat de SI “fa uns anys Catalunya era la primera comunitat autònoma en renda espanyola, ja que cada català produeix molt, però l’espoli espanyol fiscal que patim és tan fort i tan poc ajustat al cost de la vida, que a Catalunya és més car, que la classe mitjana d’ahir, avui és una classe pobra”.

Segons Uriel Bertran les apel·lacions al patriotisme per tal que els ciutadans comprin el deute de la Generalitat o “bonus escombraria” són enganyoses. Per exemple, La Caixa de Pensions va comprar deute de la Generalitat i de manera immediata el valor de l’entitat al mercat de valors internacional va baixar en picat. Els ingressos de la Generalitat provenen fonamentalment de les transferències de Madrid i de les transmissions patrimonials. Aquestes últimes minvades considerablement degut a la crisi insuperable del sector de la construcció.

“La Independència és l’altra cara de la moneda”, afirma Uriel Bertran. Si Catalunya fos independent “esdevindríem el quart estat més ric de la Unió Europa darrera de Luxemburg, Irlanda i Holanda ja que Catalunya produeix molt per habitant però un 10% marxa. Aquest és el problema”. Segons Bertran amb un estat independent les pensions pujarien ja que es comptaria amb un superàvit i aquestes es podrien incrementar en 2500€ per persona i any. Altrament, Catalunya té el 17% d'estudiants, però només arriben el 8% de les beques. Amb els diners que ens estalviaríem es podrien instaurar beques salari, fet que contribuiria a assolir un nivell d’excel·lència de cara a revitalitzar el teixit productiu català en sectors punters com el químic o la biotecnologia. També es potenciaria l’eix del corredor ferroviari mediterrani, mig en desús. Ara enlloc d’arribar a Barcelona directament, els camions han de fer tota la volta per arribar a Anvers, la qual cosa comporta dos dies de retard en el desplaçament de mercaderies.

En paraules d’Uriel Bertran “la voluntat depredadora de l’Estat Espanyol pretén concentrar tota la riquesa en el centre via serveis, infraestructura i transport. Volen convertir Madrid en una gran metròpoli que pugui competir amb les grans capitals europees però per assolir-ho els cal demografia, un aeroport important i esdevenir un centre de riquesa. Però Madrid no està tan ben situada com Barcelona. Si fos per ells farien un interncanvi de capitals”.

A continuació Uriel Bertran ha fet referència a la proposta d’Artur Mas sobre el concert econòmic amb Espanya i a la iniciativa d’ERC de fer un referèndum sobre la independència. Per Uriel Bertran les dues iniciatives són impossibles de realitzar perquè ambdues són il.legals. La Constitució Espanyola estableix que les relacions entre l’Estat Espanyol i Catalunya són de jerarquia i no horitzontals, “no tenim drets històrics sobre finançament com passa a Navarra o al País Basc amb el model foral. Per tal que es puguin complir les propostes de CIU i ERC s’hauria de reformar la Constitució Espanyola, procés que comportaria que PP i PSOE anessin de la maneta i aprovessin per majoria absoluta el dret de Catalunya a fer un referèndum sobre la independència i el concert econòmic. Després caldria refrendar-ho a les dues cambres i finalment s’hauria de fer un referèndum a tot l’Estat Espanyol. Això és el que ara està prometent ERC i CIU al poble català.” ha ironitzat el candidat.

Uriel Bertran pregunta “Per què proclamar la Independència? Perquè per a fer-ho no cal canviar la Constitució Espanyola.” Només cal una majoria absoluta o el suport de 68 diputats al Parlament de Catalunya. Però segons Bertran aconseguir aquesta meta no és fàcil, “a diferència de Kosovo , cas que com el nostre s’ajusta al dret internacional, aquesta és una tasca que hem de fer el poble ja que tenim els mitjans de comunicació en contra, l’aval de la Cort Internacional de Justícia vindrà sol.”



En aquesta direcció Uriel Bertran ha citat també el cas d’Eslovènia “a Eslovènia el diari principal del país, l’equivalent de la Vanguardia a Catalunya, el dia abans de la proclamació de la independència el titular era: Avui es vota la catàstrofe. El 95% del poble eslovè va votar el sí a la independència. El titular del mateix diari un dia després recollia en portada la fotografia d’una gran bandera eslovena i el titular era: Per fi lliures!” . En aquest sentit Uriel Bertran ha fet menció a la intenció de La Vanguardia de treure una edició en català el mes de febrer vinent, si ara des d’aquest diari es boicoteja la figura de Joan Laporta, Uriel Bertran espera que el primer gran titular de la Vanguardia en català sigui, com a Eslovènia, “Per fi lliures!”.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada