dimarts, 5 d’octubre del 2010

Joan Laporta obre amb un ple rotund el cicle d'Òmnium amb els candidats a la presidència de la Generalitat




Joan Laporta: “La via que veig millor per progressar i millorar és tenir un estat en el sí de la Unió Europea, així ens ho ha ensenyat el TC” 

 El candidat de SI a la presidència de la Generalitat, Joan Laporta, ha participat aquest vespre a Òmnium Cultural per debatre, amb els més de cent socis de l’entitat que s’hi han aplegat, els avantatges de la independència. 

El candidat de SI a la presidència de la Generalitat, Joan Laporta, ha participat aquest vespre a Òmnium Cultural per debatre, amb els més de cent socis de l’entitat que s’hi han aplegat, entorn als objectius de la coalició, el perquè la independència de Catalunya és possible i els avantatges que suposaria pels catalans gaudir d’un estat propi, així com també ha esbossat el full de ruta que seguiran dins del Parlament o el perquè no creu que ara sigui el moment d’unir-se amb altres forces independentistes.

 Laporta ha començat presentant-se i explicant el perquè ha decidit fer el pas a la política. “La via que veig millor per progressar i millorar és tenir un estat en el sí de la Unió Europea, així ens ho ha ensenyat el TC”. El candidat de SI ha advertit que l’objectiu de la coalició que encapçala és doble: “Aconseguir un major benestar pels ciutadans de Catalunya i acabar amb el corporativisme polític a través de la regeneració de la classe política”.

 Joan Laporta ha insistit que amb un estat lliure “acabaríem amb l’espoli fiscal que suposa 22 milions d’euros que l’Estat ens pren a canvi de res” i “amb aquests diners es podrien fer moltes coses”. En aquest cas, n’ha destacat dues: “Fer millors polítiques educatives i millors infraestructures”. I és que ha advertit que aquests són “els eixos bàsics perquè una societat progressi”. El candidat de SI s’ha mostrat convençut de què “la independència és un canvi possible i nosaltres l’aconseguirem per la via democràtica” i ha advertit que “no només gaudirem de millor benestar sinó que “hi haurà un estat seriós al sud d’Europa que fa molta falta”.

 Després de la independència, què?

“Però, i després d’aconseguir la independència què passarà?” ha demanat un dels assistents al candidat de SI a la presidència de la Generalitat. Joan Laporta l’ha respost explicant-li, a grans trets, el full de ruta que se seguirà. “El nostre serà un procés consensuat, pedagògic, didàctic i irreversible”, ha matisat. “Actualment tenim un departament d’exteriors que estudia els compromisos amb Europa i un cop siguem lliures acabarem de perfilar els preacords amb les institucions que governen al món, veurem com es farà l’encaix de Catalunya a Europa i també, la transició que es produirà a l’Estat espanyol”. En aquest cas, “Espanya tindrà l’oportunitat de demostrar la cultura democràtica que ha adquirit al llarg d’aquests 30 anys”, ha advertit.

 La feina dins del Parlament

Però, si la declaració unilateral d’independència no és possible, “pactarem amb totes les forces que assumeixin el compromís de declarar la independència la pròxima legislatura” i “si no hi ha una majoria suficient per formar govern ens quedarem a l’oposició”, des d’on “farem política en positiu i no farem una oposició sistemàtica, divulgarem els avantatges de què Catalunya sigui un estat insistint en els diners perquè és el que interessa i donarem suport a les polítiques de progrés”. A més “treballarem per la regeneració de la classe política i donarem contingut polític al Parlament” i sobretot, “farem molta pedagogia per poder aconseguir els 68 diputats a la propera legislatura”.

La unió de l’independentisme

I davant del pessimisme d’alguns dels presents en aconseguir la independència, Laporta ha reivindicat que “no podem tirar-nos pedres a la nostra pròpia teulada i hem de perdre la por a ser independents”. I ha demanat obertament donar el vot a aquelles candidatures independentistes que “tinguin més força”. “Ara hem d’explicar als ciutadans els avantatges de tenir un estat i no anar plorant per les cantonades perquè no hem aconseguit més unitat (...) L’independentisme està creixent més que mai i per tant, anem a votar qui genera més il·lusió, qui té més força i qui explica la veritat, Solidaritat Catalana per la Independència”, ha advertit. No obstant, “si el 28N els ciutadans no aposten per nosaltres, des de SI el que volem és que facin confiança a altres partits independentistes perquè si al final tots acabem entrant al Parlament i tenim el mateix full de ruta segur que ens entendrem”, ha reconegut .

El cap de llista de SI també ha volgut deixar clar que quan va fer el pas a la política va ser per “crear un projecte nou, des dels inicis i des dels fonaments perquè és el que et legitima” i “mai he volgut assumir històrics que no conec”, ha manifestat.

Què passarà amb les empreses?

La independència permetrà més inversió estrangera i per tant, s’obrirà un mercat nou amb noves regles i que proporcionarà més inversió i creació de nous llocs de treball ara que se’n destrueixen tants”, ha admès. Laporta també ha posat sobre la taula que “caldrà fer molta incidència en el sector gremial per construir el país”.

A més, el candidat de SI a la presidència de la Generalitat, ha volgut esvair pors sobre què passarà amb les petites i mitjanes empreses que ara tenen relacions amb l’Estat. “Els empresaris continuaran venent els seus productes a Espanya i si se’ls fa boicot, com va passar amb el cava, no han de patir perquè gràcies a això els cavistes van tenir capacitat per exportar a l’estranger i hi van sortir guanyant” i a més, “amb els 22 milions d’euros que recaptaríem de més cada any sense espoli fiscal, es destinarien uns diners de forma provisional a les empreses que patissin boicot”, ha detallat Laporta.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada